Verktygen sätter standarden

En fabrik i fabriken. Så kan man nog bäst beskriva betydelsen av vår avdelning för verktygstillverkning här på Zetterbergs.

Verktygstillverkningen är nyckeln för att få ett effektivt produktionsflöde med jämnare och bättre kvalitet. Här jobbar man från idé till färdig lösning. Det kan vara allt från svetsfixturer för att kunna punkta ihop detaljer exakt till skär- och borrmallar för att allt ska hamna rätt och inte skapa några problem vid monteringen.

Göran Mickelsson har jobbat som verktygsmakare hos oss sedan april 2021 och menar att mycket handlar om att tänka, räkna, mäta och rita.

– Vi tillverkar både enklare fixturer till manuell svetsning och stora komplexa fixturer som ska in i robotsvetsen. Ingen uppgift är den andra lik och varje verktyg är en utmaning. Det blir lite av forskning och man upptäcker alltid saker som ingen annan tänkt på.

Huvudfokus ligger på tillverkning av verktyg till standardprodukter. Men det finns många undantag.

– Kranbäddar är ett exempel. De har väldigt många vinklar och olika mått och skulle inte gå att få till utan exempelvis skärmallar. Så här kan vi tillverka endast för en order också.

Vad är tjusningen med ditt jobb?
– Problemlösningen! Sånt har jag jobbat med jämt och det är alltid lika roligt.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Twitter