Ytbehandling i toppklass

Lackering med hög finish är vi duktiga på. Det får vi ofta höra av våra kunder. Hur jobbar vi på området för att säkerställa att ytbehandlingen uppnår våra kvalitets- och miljömål? Hänger vi med i matchen gällande nya produktlösningar på marknaden? Det kikar vi närmare på tillsammans med Richard Forsbohl på PPG Industries.

Zetterbergs produkter ska ligga i framkant. Därför har vi valt att samarbeta med PPG som leverantör av ytbehandlingsprodukter. PPG är en global aktör och ses som en av de allra största inom sin sektor. Med sina 140 år av erfarenhet och över 240 produktionsanläggningar vet vi att deras helhetslösningar och produkter lever upp till våra högt uppsatta krav.

Richard Forsbohl från PPG framför en lackerad dumperkorg på Zetterbergs.

Nytt färgsystem

I samråd med PPG arbetar vi kontinuerligt med ständiga förbättringar, vilket ledde till att vi under sommaren 2022 bytte färgsystem till DELFLEET ONE®.

Richard Forsbohl, PPG:
– På Zetterbergs är medvetenheten kring hållbar ytbehandling med minsta möjliga miljöpåverkan stor, och ni använder nu de mest optimala produkterna för att uppnå detta.

DELFLEET ONE® är ett 2-komponentssystem av premiumkvalitet med pigment och bindemedel. Färgen är tjockare och kräver mindre mängd lösningsmedel, vilket ger lägre materialåtgång. Den reducerar också VOC-utsläppen.

Förutom täckfärgen så använder vi oss på dumper och flak av en 2K Epoxi Grundfärg för att säkerställa en mycket hög korrosionsklassning enligt STD 12944:6-2018.

Är DELFLEET ONE® det allra senaste?
– Det är det definitivt och det kommer att utvecklas markant framöver för att ytterligare höja kvaliteten och minska miljöpåverkan.

Sedan i somras använder vi det senaste färgsystemet på täckfärgsidan: DELFLEET ONE®.

Metallisering eller inte?

Det pratas mycket om metallisering just nu. Först och främst – vad är det?
– Det finns många tillvägagångssätt för att uppnå hög kvalitet med god korrosionsbeständighet. Ett av dem är metallisering. Enkelt förklarat innebär det att ex. aluminium eller zink sprutas på metallen i en ”kall” process jämfört med galvanisering som oftast doppas i ett zinkbad. Behovet av metallisering är kopplat till vad som produceras, i vilket syfte och i vilken miljö produkten ska användas.

Vad är skillnaden jämfört med Zetterbergs färgsystem?
– Man kan enkelt säga att ni sparar in ett steg i ytbehandlingsprocessen utan att ge avkall på den kvalitet som ni och kunden kräver.

Så, är metallisering värt att lägga pengar på när det kommer till dumper och flak?
– Nej, i er process och med kvalitetshänseende finns ingen anledning till metallisering. Ni har ett högkvalitativt färgsystem som uppfyller krav på korrosionsbeständighet och hållbarhet och som underlättar vid eventuellt kommande underhåll av ytbehandlingen. Utöver det så minskar processtid och produktionskostnad. Minskad energiförbrukning i kombination med den nya täckfärgen som har ökad torrhalt med 20% gör att Zetterbergs sparar in både på miljö och materialåtgång.

En medarbetare under arbete i lackboxen.

Vad tänker du när du ser Zetterbergs färdiglackerade produkter?
– Roligt att du frågar! Det har faktiskt blivit lite av min grej att ta omvägen runt er anläggning innan jag besöker måleriet. På baksidan står det en bred kulörflora av dumper och flak med absolut högsta finish, som jag kan tänka mig skapar avundsjuka hos era konkurrenter. Dessutom har jag förmånen att resa i hela Sverige och njuta av att se era produkter på lastbilar runt om och det syns verkligen från långt håll när det är Zetterbergs-producerat!

Färdiglackerad bil redo för utleverans.

Miljövinsten viktigast

Trots mängden fördelar, innebär det nya färgsystemet också en utmaning för personalen. Robert Jonsson, arbetsledare på Zetterbergs ytbehandling:
– På Zetterbergs jobbar vi med lågtrycksystem för att uppnå en slätare och jämnare finish. Med DELFLEET ONE® sätts våra lackerare på ytterligare prov, då tjockare färg kräver ännu mer precision under lågtryck. Men vi anser att miljön är viktigast, så den utmaningen antar vi. De har erfarenhet och är oerhört skickliga, så omställningen har de lyckats med väldigt bra!

Robert Jonsson (t.v.) är arbetsledare på ytbehandlingen och mycket nöjd med det nya systemet som uppfyller alla våra kvalitets- och miljökrav.

Vad får kunden när produkten lackeras hos oss?
– En snygg lackering som håller! Vi har ett riktigt bra färgsystem som mer än väl skyddar byggnationen under dess livslängd. Det finns ingen vits att köra överkurs och använda oss av ytterligare, mer eller dyrare produkter när det inte behövs. Kvalitet och miljötänk framför allt!

Läs mer om företaget och våra produkter.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Twitter