”Jag gör bara mitt jobb.”

Jennifer Andersson är lastbilschaufför sedan drygt fem år tillbaka och kör sedan 2021 för Klemensboda Schakt AB. Förra våren fick hon sin nya Scania med Zetterbergsdumper. Vi stämmer av hur den rullar och hur hon trivs med yrket.

Att hon jobbar i en mansdominerad bransch är något som hon knappt reflekterar över.
– Jag tänker inte ens så. Jag är bara en människa som gör mitt jobb. Om andra har tankar om det är det deras problem. För visst finns det de som tycker att tjejer inte har i branschen att göra. Och då spelar det liksom ingen roll hur duktig du är på ditt jobb.

Jennifer märker av att fördelningen blivit bättre och att fler kvinnor på arbetsplatserna hon rör sig på börjat skapa en annan kultur.
– Jag tror att vi kanske bidrar positivt på det sociala planet. Ibland kommer jag till ställen där chaufförerna knappt kliver ur bilen. De kommunicerar bara via komradion. Så skulle inte jag vilja ha min arbetsdag. Jag går ut, morsar, kollar vad som är planen för dagen och lär på så vis känna maskinister och markarbetare. Det upplever jag är något som uppskattas, och det är också det jag tycker är det bästa med jobbet. Att ha roligt tillsammans! Sen är vi tjejer kanske lite försiktigare och tar hand om grejerna bättre.

För Jennifer är det blandade uppdrag av schaktkörning i Stockholmsområdet som gäller och där tycker hon att nya bilen passar perfekt.
– Den är liten fast ändå inte. Behändig och smidig liksom och så pass låg att den kommer in nästan överallt. Sedan är den stadig. Jag körde en lastväxlare innan och gillar den här med tippkolv på mitten mycket bättre. Den är enkel att manövrera och tippa.

Hur är det med lastvikten?
– Jag kan lasta 14-15 ton och det tycker jag är helt okej. Jag ser ingen vits med att lägga till ytterligare en axel. Jag är nöjd så här.

Är det du själv som sköter underhållet?
– Ja, och jag är lite av en ”putstönt”, som vill att det ska se bra ut. Både för företagets skull, men också för min egen. Jag tycker det blir roligare att jobba då. Och den här bilen tycker jag är så fin! Hyttskyddet gör den extra snygg. Vid tvätt uppskattar jag också mina korgmonterade stänkskärmar så jag kan tippa upp och spola rent ordentligt på både undersida och däck.

Skulle du kunna tänka dig ytterligare en Zetterbergs-bil när det är dags för ny?
– Absolut! Jag är väldigt nöjd med den här. Det har inte varit nå strul alls, nån smågrej med en fjäder bara.

Vi kommer in på våra digitala kanaler och jag passar på att be om tips på vad man som kund skulle vilja läsa mer om.
– Ni är ju duktiga på utleveranser, så själva tillverkningsprocessen då kanske. Den vore häftig att få följa!

Vi tar till oss av önskemålet och bjuder också in Jennifer på en rundvandring i anläggningen nästa gång hon har vägarna förbi.
– Det vore jättetrevligt! Förra gången jag åkte förbi var det nämligen stängt.

Läs mer om vår dumper som påbyggnation.

Foton: Jennifer Andersson

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Twitter