”Kan inte tänka mig en bättre byggnation för vår verksamhet!”

Peter Enboms arbetsplats är förarhytten på en snart treårig Scania med dumperbyggnation från Zetterbergs. Närmare bestämt en ZD4 Matic – sidotipp där ena sidan är helt öppningsbar. Peter är inne på sin tredje bil från Zetterbergs och är riktigt nöjd med valet.

Han har jobbat som lastbilschaufför i 31 år och är sedan femton år tillbaka anställd på VA-avdelningen hos Värnamo kommun. Uppdragen består till stor del av service och underhåll av vatten- och avloppsledningen. En hel del akutjobb med läckor blir det, men även insatser vid nybyggnation.

Peter Enbom, chaufför på Värnamo kommun, framför Zetterbergsbyggnationen.
Zetterbergs dumper ZD4-M med helt öppningsbar sida.

– De två tidigare bilarna vi hade var också sidotippar, men då med tvådelad sida, med en undre och en övre läm. Att kunna öppna hela sidan har gjort stor skillnad för oss. Nu kan vi smidigt få upp lastpallar, schakt och asfalt från sidan, även på trånga utrymmen. Och lika enkelt är det att lasta av och att tippa utan att det fastnar grus i hjulen. Den nedfällda sidan skyddar ju.

Peter uppskattar smidigheten vid lastning med helt fällbar sida, speciellt på trånga områden.
Sidotipp är praktiskt enligt Peter.
Med helt fällbar sida hamnar lasten en bit ut från byggnationen, vilket minskar risken för blockering av hjul och fordonsskador.

Så du känner att vår dumper motsvarar ert behov?
– Ja ja, absolut. Vi är jättenöjda! Det kan inte bli bättre. Den har funkat jättebra och jag kan inte se vad man skulle kunna ha valt annorlunda.

Är hög lastförmåga och lastvolym viktigt för er?
– Kanske inte på samma sätt som för en bil som rullar konstant. Men ja, klart det är viktigt. Min bil kör 17 ton lagligt och det tycker jag är riktigt bra. Vi kör alltid med full last för att minska ner på vändorna.

Även om lastbilen är relativt ny framhåller han, förutom den praktiska sidan, också hållbarheten på dumpern.
– Den har klarat sig fint trots att vi lastar mycket tunga grejer.

Peters bil går inte konstant, men lastas maximalt för färre körningar.
Arbetena består av en mängd olika uppdrag inom vatten och avlopp.

Allt eftersom han använt bilen har han fått idéer på detaljlösningar som han tipsar om och som kommer föras vidare till vår avdelning för produktutveckling. Att få input från dem som använder våra produkter dagligen och är de riktiga proffsen på grejerna hjälper oss vidare i utvecklingen. Det är i nära dialog med kunderna vi får fram de bästa produkterna.    

Även om det inte är aktuellt än på länge är hans önskan solklar när det kommer till nästa bil.
– Samma märke och med exakt samma flaktyp!

I Peters arbetslag ingår förutom han själv också en grävmaskinist och en anläggare.
– Den ena har jag jobbat med i nio år och den andra i femton. Bra jobbarkompisar är en viktig del av att trivas på jobbet. Annars uppskattar jag att vi har frihet under ansvar. I vårt jobb får man tänka och klura mycket för att hitta smarta lösningar. Det är roligt!

Peter Enbom, till höger, tillsammans med sitt arbetslag på Värnamo kommun.

Vill du följa Peters avdelning och deras arbetsvardag är de duktiga på att posta inlägg på sitt Instagramkonto @cirkus49. Så in och kika för tips och idéer om du jobbar inom samma bransch! Själva tackar vi för en mycket trevlig pratstund.

Mer info om vår dumper och de olika varianterna hittar du här.
Och vill du veta mer om just sidotippen med helt öppningsbar sida når du produktbladet här.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Twitter