”Otroligt lättarbetad!”

För verksamheten hos Ekstrands Jord och Grus AB är Zetterbergs dumper som kombibyggnation den perfekta lösningen. Med möjligheten att kunna köra både grus och transportera maskiner på egen trailer blir de oberoende av andra aktörer och kan öka lönsamheten.

Alexander Karlsson, chaufför på Ekstrands Jord & Grus AB, som kör kombibil från Zetterbergs.

Vi får tag i chauffören Alexander Karlsson en novembermorgon när han sitter i bilen i de småländska skogarna för att tippa grus på en bondgård där det byggs gödselbrunn. Mobiltäckningen är lite si så där, men det löser sig och vi får till samtalet om vår kombi till slut.

Ekstrands har en egen bergtäkt där de krossar och lastar sitt eget material till både privatkunder och företag. Material ska transporteras och maskiner flyttas. Det vill de så klart göra på ett så tids- och kostnadseffektivt sätt som möjligt. Därav valet av Zetterbergs kombi. Med en vändskiva monterad på hjälpramen och snabblås på korgen ställer de snabbt om från dumperbil till trailerdragare.

– Bilen är oerhört smidig och lättarbetad! Tar man det lugnt och metodiskt är det klart på under 20 minuter. Man hittar sin rutin. För oss är det här den optimala kombinationen. Bara att ställa av flaket och flytta krossen, grävmaskinen eller vad det nu kan vara. Och är det något som drar ut på tiden är det bara för chefen att be mig köra några grusvändor till.

Alexander tycker att kombibilen är lättarbetad och att omställningen från dumperbil till trailerdragare är ett smidigt moment.

Vad hade alternativet varit?
– Det är ju att hyra in trailer och hela tjänsten. Vilket är allt annat än gratis. Plus att vi då måste passa tider med leverantör och förlorar vår flexibilitet. Nu styr vi hela kedjan själva, vilket minskar enormt på kostnaderna och gör oss effektivare.  

Det här är förtagets första och enda bil från Zetterbergs och levererades ut 2019.

– Då hade man ju inget att utgå ifrån och visste inte riktigt hur kombin skulle fungera, så det här är väl nån form av standardlösning. Men den är klockren för oss! Man märker att Zetterbergs produkter är väl genomtänkta och välbyggda. Systemet är bra utvecklat från början.

Hur funkar funktionen med stödbenen vid avställning av dumperkorg tycker du?
– Väljer man en plan yta så inget hamnar snett finns ingenting att klaga på. Det kärvar aldrig. Var enkelt redan vid första gången. Det är bara att sätta dit benen och backa av.

Produkten som helhet?
– Helnöjd! Vi kör ju mycket storsten och skut och man har ju sett andra märken där lackering släppt och dumpern fått en massa bulor. Repor blir det ju även på den här, men det är allt. Så den känns hållbar. Sen blir det ju lite tyngre med vändskiva och så, men tycker ändå lastvikten är bra, och funktionen väger helt klart upp ändå.

Varför blev det just Zetterbergs?
– Jag var inte inblandad i själva affären, men det var nog mycket att ni hade den lösning vi sökte, i kombination med goda ord från andra i branschen. Och det blev ju perfekt.

Bilen går i huvudsak som dumperbil och trailern används inte dagligen. Men ibland blir det intensivt och då kopplas den på flera gånger under fåtalet dagar.

Rekommenderar du kombin till andra?
– Absolut! Sedan har en enbilsåkare kanske inte råd med egen trailer, men har man egen täkt och jobbar som vi, med båda genrerna maskinflytt och grus, så är den optimal!

Med egen bergtäkt förekommer en hel del maskinflyttar. Det är anledningen till att företaget valt att satsa på en kombibyggnation.

Dumperbilen har drag, vilket gör att den även kan dra släp.

SÅ HÄR FUNGERAR ZETTERBERGS ZD4 SOM KOMBI:

Koppla först bort hydraul- och luftslangar och öppna låset för tippcylindervaggan. Därefter placeras de främre stödbenen i infästningen. Backa bilen till dess stödbenen hamnat i upprätt läge.
Placera de bakre stödbenen i fästena och sänk luftfjädringen.
Kör bilen försiktigt framåt.
Klart! Från dumperbil till trailerdragare.

Vi tackar Alexander för ett mycket trevligt samtal och önskar honom lycka till med flytten av krossen som står närmast på tur i agendan.

Vill du veta mer om våra dumpervarianter hittar du dem här.
Öppna produktblad för ZD4 Kombi.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Twitter